Welcome pa and ma to the smiling coast of Africa!!
Blijf op de hoogte en volg Renske Ruesink
20 April 2013 | Guinea-Bissau, Gambia
De weken waarvan je niet wilt dat ze snel voorbij gaan, vliegen nog 10 keer sneller voorbij dan normaal. Pappie en mammie zijn weer terug in Nederland na een geweldige week, al zeg ik het zelf.
Deze blog staat dan ook in het teken van het bezoekje van mijn ouders!
In mijn vorige blog had ik al verteld hoe ik mijn ouders had opgehaald. (Een kartonnen spandoek had ik gemaakt met de tekst: "Welcome Bob and Francis to the smiling coast of Africa!". (Gambia style) Of ze het gelezen hebben is een tweede, omdat toen ik mama zag, ik gelijk naar haar toe rende.
Maar goed, die avond hebben we gelijk onze buikjes flink vol gegeten in Senegambia. Hmm, heerlijk! lekker luxe eten :)
De dag erna, toen pa en ma weer fris en fruitig waren van de lange reis zijn wij naar Banjul gegaan. Meestal ga ik met het openbaar vervoer, omdat dat heel veel scheelt in de kosten. Ik betaal voor een rit naar Banjul denk ik 50 dalasi (1.25 euro). Maar goed, pa en ma zijn nu van die toeristen die een taxi huren. Dus ja, daar zeg ik geen nee tegen!
Via ons hotel hebben wij een taxi gehuurd. We moesten 800 dalasi betalen en daarvoor bracht de taximan ons naar Banjul, 2 uur spenderen daar en daarna bracht hij ons weer netjes terug. Van deze prijs kun je dus niks zeggen (tenzij je een Gambiaan bent). 800 dalasi is ongeveer 20 euro. En tja, pappie en mammie betalen want ik ben geen toerist maar een Gambiaan :) De taxi was echt super gaaf. Het was zo'n cabrio taxi. Ook ik voelde me nu op en top een toerist.
Ze maken hier ook onderscheid tussen groene taxi's en gele taxi's. De groene taxi's zijn voor de toeristen en dus duurder, maar je mag ook een afgeragde gele pakken. (Dit hebben wij de rest van de week gedaan, want pa en ma moeten natuurlijk wel ervaren hoe ik leef).
Pa en ma vonden de markt echt heel leuk en indrukwekkend. Voor mij is het al zo normaal om daar rond te lopen...
Ik heb ze alles van de markt laten zien, waaronder de vismarkt (gna gna). Neussie dicht!! Ik ben al helemaal gewend aan die geur, maar zij natuurlijk niet! Maar ik heb geen geklaag gehoord. Wel bleven ze een beetje stil toen we daar liepen. Misschien om hun adem in te houden of zo.
Na deze ervaring zijn we teruggegaan naar ons hotel om vervolgens lekker aan het strand te liggen. Papa is uiteraard een kreeft eerste klas geworden en mama hoeft maar 1 zonnestraaltje te pakken en ze is al zwart.
Na een heerlijke warme douche (ik herhaal, warme douche!! 2 woorden die ik beide niet ken hier in Gambia), hadden we een ontzettend leuke avond in het hotel. We hadden een Afrikaanse avond in het hotel met live muziek en dans. Zucht, ik voel me gelijk weer een houten vork als zij gaan dansen. Ik wil dat ook kunnen!!
In het hotel hebben we echt heerijk gegeten. Wow, wat een biefstuk zeg. Mama was erg verbaasd over de hoeveelheid eten die ik naar binnen kon werken. Tsja, de kindjes in Afrika DIE hebben honger!!! ;)
Wat was het heerlijk zeg om weer fatsoenlijk te eten. Ik raakte gewoon niet vol. Ik kon alles eten wat los en vast zat. Zelfs toen mijn vader zei dat hij vol zat, kon ik nog wel een bord op. Nou dat heb ik nog nooit in mijn leven meegemaakt, want mijn vader is een lopende vuilnisbak.
Echt, het ideale leven was begonnen voor mij..
De dag erna zijn we naar Sanyang Beach gegaan. Dit is 1 van de mooiste stranden van Gambia, dus ja, dat wilde ik ook aan papa en mama laten zien. We hebben tot 16.00 uur op het strand gelegen. Papa in de schaduw met kleren aan en onder zo'n rieten hutje in de schaduw plus factor 50 en mama ging weer verder roosteren in de zon. (Mij kan ze toch niet meer inhalen qua kleurtje).
Na een heerlijke warme douche (sorry ik moet het gewoon telkens weer even melden) heeft Pa, mijn eigen chauffeurtje (dus niet papa), ons naar Senegambia gebracht om weer onze buikjes uit te rekken. Voor deze rit van het hotel naar Senegambia betaal ik standaard 7 dalasi. Voor 3 personen dus 21 dalasi. Mama snapt hier nog niets van de prijzen en hangt hier echt de toerist uit, want ze drukte hem gelijk 100 dalasi in zijn handen. Ze moet nog veel leren..
Na een bijna vol buikje zijn we terug gegaan naar ons hotel en heb ik geslapen in een bed waar je ook "u" tegen zegt. Wat een heerlijk matras.. hmmm. Ik werd de volgende ochtend gewoon met rugpijn wakker omdat ik het niet meer gewend ben om op zo'n goed matras te liggen.
Na ook een heerlijk ontbijtje (oee, kaaaassss), zijn we naar mijn stageschool gegaan. Pa en ma vonden het best aangrijpend om te zien, omdat de kinderen echt opgegeven zijn en omdat er geen les wordt gegeven.
Na mijn stage zijn we nar Lamin Lodge gereden. Daar kun je varen over de mangrove. Dat is heel mooi, echt puur natuur. Zo mooi..
We zijn naar een eilandje gevaren waar een vet grote boom stond en we konden daar ook in. Dat was vet leuk. Heel apart om in een boom te staan hoor..
Na 1.5 uur varen zijn we weer teruggegaan naar ons hotel. We hebben toen even aan het zwembad gelegen en ik heb zelfs wat voor school gedaan. Papa en mama zaten lekker te "chillen" dus ik kon rustig verder met mijn plan van aanpak.
Papa werd uiteindelijk een beetje beroerd door zijn kreeften huidje, dus toen hebben we gedoucht en zijn mama en ik wezen eten in het hotel. Papa was te beroerd om mee te gaan dus die ging lekker slapen. Hij heeft uiteindelijk 2 uur geslapen en toen ik even bij hem kwam kijken en hem vertelde da mijn biefstuk zo goed was, was hij ook weer spontaan beter. Hij heeft toen ik lekker aan mijn toetje zat, ook een biefstukje gegeten.
Ook ben ik nog vet trots op mezelf. Ik heb gewoon mijn pakje "de Ruijter" (vlokken, hagelslag etc.) gegeven aan het personeel in het hotel. Ook al verlang ik er heel erg naar, ik weet dat ik over 2 maand weer volop kan eten en vooral gevarieerd. Deze Gambianen eten elke dag hetzelfde en ze hebben weinig keus. Ze vonden het erg lekker en ik heb ze blij gemaakt. Dus dat voelt ook weer goed :)
De dag erna was het echt heel erg warm. Zelfs ik, als ingeburgerde Gambiaan, had het TE warm. We werden na het lekkere ontbijt weer opgehaald door de afgeragde taxi van Pa. Ik wilde ze vandaag Brikama laten zien (de markt waar ik mijn dagelijkse "boodschappen" doe), de campus waar ik 1.5 maand heb gezeten en natuurlijk mijn huidige woonplek de compound. Een vol schema met een te warme temperatuur. Het was meer een straf dan dat het leuk was om op de markt te lopen vanwege de hitte. Maar ze hebben wel de lokale, chaotische markt gezien.
Na de college, zijn we doorgegaan naar mijn compound waar we heel hartelijk werden ontvangen door mijn gastouders. We hebben ataya (groene thee) gedronken. Dit is thee wat op de Gambiaanse manier wordt klaargemaakt met heel veel suiker. Ze gieten het telkens van het ene glaasje in het andere. Echt een tijdrovend werk, maar dat is ook juist de bedoeling omdat ze graag willen praten onder het klaarmaken van de thee.
Ze hebben daarna van Bamba (mijn Gambiaanse vader) een rondleiding over de compound gehad. Mama vond het vooral heel indrukwekkend om hun manier van leven te zien. Ze raakte niet uitgepraat over de manier van wassen van de Gambianen (en Renske!!) Ik heb lekker wat extra respect van haar gekregen, omdat ik ook alles met de hand moet wassen.
Na de ataya zijn we weer teruggegaan en hebben we op het strand gelegen. Papa de kreeft zoals gewoonlijk in de schaduw en mama in de zon. Ik heb eindelijk weer sinds 2 maanden hardgelopen. Langs het strand...heerlijk!! Dit ga ik erin houden! Wel jammer dat ik 2 dagen daarna gewoon niet fatsoenlijk kon lopen, maar ach.
De dag erna werd ik wakker met heel erg keelpijn. Ja hoor, uitgerekend deze week word ik ziek. Wat een mazzelkont ben ik weer zeg. We zijn gelijk naar de apotheek gereden war ik volgens mij iets van een paardenmiddel heb gekregen, want binnen een dag medicijnen slikken was het helemaal weg. Het was voor me ouders wel een rustig dagje, want ik kon niet praten :)
We zijn die dag naar de snake farm gegaan. De rondleiding was wederom weer heel erg leuk en mijn kleine moedertje heeft een slang van 3 meter om haar nek gehad. Ik zal verder besparen hoe dat ging, maar ze heeft het gedaan! Pa had dit keer geen ballen en durfde er eerlijk voor uit te komen dat hij het niet wilde omdat hij niet van slangen houdt. (Of heb je dan juist wel ballen omdat je er eerlijk voor uit durft te komen?)
Het kleine slangetje durfde hij wel om zijn nek te dragen.
Eenmaal terug in het hotel was het tijd voor de reggae night. Toen ik hoorde dat er een Afrikaans buffet werd geserveerd in het hotel moest ik toch wel heel diep zuchten. Zit je eindelijk in een super deluxe hotel, krijg ik alsnog rijst en vis te eten. Gelukkig viel het allemaal mee en waren er naast de rijst en vis, ook aardappeltjes en een soort van overschotel. Alweer lekker gegeten dus. Oh oh, ik moet gaan afkicken joh.
Niemand wilde dansen tijdens de reggae night en dat vond ik zielig voor de band. Dus ik ben maar voor de band gesprongen en toen heb ik heel veel gedanst. En als er 1 schaap over de dam is... precies.
Ondertussen was mijn moeder uiteraard weer tegen iedereen aan het opscheppen dat ik piano kan spelen. En toen wilde de band dat ik een stukje ging spelen. Zucht. Ik probeerde mama telkens duidelijk te maken dat een keyboard minder toetsen heeft dan een piano en dat ik daardoor een aantal stukken niet kan spelen, maar het enige wat ze daarop zei was: "je doet je best maar." Ik zei dat ze me lekker af liet gaan als ze me nu liet spelen. Papa speelt ook piano en die begreep tenminste wat ik zei, maar mama had al die Gambianen zo lekker gemaakt dat ik er niet meer onderuit kon komen.
Na al het gedans hoorde ik opeens FATOU en toen dacht ik shit. Dat ben ik.
Ik liep naar voren en voelde de afgang steeds dichterbij komen. Het hotel zat vol, alle ogen waren op mij gericht.... gatver.
Maar goed, de show must go on toch? ;) Dus ik pingelde erop los en probeerde zo mooi mogelijk de Titanic te laten klinken. En je raad het nooit...het begon ook heel mooi te klinken! Ik had het nog steeds in mijn vingers en het werd alleen maar mooier toen de drummer spontaan begon mee te doen, de basgitarist en de gitarist. De zanger ging gewoon het nummer nog zingen. Hoe gaaf! Nadat ik klaar was kreeg ik een staande ovatie van alle mensen in het hotel. Dat was echt super cool!
De dag erna was alweer de laatste dag aangebroken van de vakantie. Snik.
We hebben die dag alleen onze koffers ingepakt en daarna de hele dag aan het strand gelegen. Pa is nu een kreeftje met een zonnig tintje en mama is gewoon zwart. Die past zo bij de bevolking hier, maar ze heeft mij lekker niet ingehaald qua kleur. Eindelijk heb ik het een keer gewonnen van mama haha.
Ik heb na het strand dagje heerlijk genoten van mijn "laatste avondmaal". Nog 1 keer lekker luxe eten en dan moet ik er weer tegenaan kunnen toch?
Alsof ze het aanvoelde in het hotel werd ik tijdens mijn laatste douche alweer gepest met een koude douche in het hotel. Alsof ze het weten hè, dat ik weer terug moet naar mijn koude emmertje water.
Ik heb natuurlijk wel alle wc rollen mee gejat uit het hotel, want die zijn hier best wel duur omdat de Gambianen hun achterwerk met hun linkerhand schoonmaken.
En toen was het zo alweer 19 april. Snif snif snif.
Ik reed naar het vliegveld en dat voelde niet zo heel prettig. Nu moest ik weer afscheid nemen van papa en mama!! Snik snik snik!!! Ze liepen door de poortjes heen en toen voelde ik me toch wel een beetje achtergelaten. Het heimwee momentje was een feit.
Maar goed,ik heb echt genoten van deze week. Het was een super week wat van mij nog een week had mogen duren. Een week is echt tekort...
Voor nu...
Dag lekker bed, dag (meestal) warme douche, dag wc, dag lekker ontbijtje, dan lekker avondeten, dag LUXE! Maar.... I'll be back.....
20 April 2013 - 18:40
Monique :
wat superrrr dat jullie het zo naar jullie zin hebben gehad met z'n drieën!!
Ik ben erg benieuwd naar het resultaat straks van de film die je vader vast wel weer in elkaar zet :D.
En uiteraard ga ik die bekijken.
Nog 7 weken, meisje wat gaat het snel.
Ik ben echt zo blij dat je echt je plekje gevonden hebt.
Jij sluit Gambia echt voor altijd in je hart :).
Weer erg leuk om je verhaal te lezen.
Liefs xx Mona -
20 April 2013 - 22:01
Francis:
Dag lieve Fatou,
Wij zijn na een week Gambia helemaal gewend aan je naam, en ik vind hem ook heel erg goed bij je passen.
Wat hebben we het heerlijk gehad bij en met jou. Ook dit zullen wij niet vergeten en het was voor ons een week met een gouden randje.
Het afscheid nemen vond ik zwaar shit en moeilijker dan als op Schiphol. Maar we weten dat het redt daar en weet dat we super trots op je zijn.
Hier begon de Nederlandse hectiek alweer volop. Auto's ophalen, hondjes halen, de was doen (moest de hele tijd aan je gastmoeder denken) boodschappen etc. En dan lijkt het alsof je niet weg bent geweest.
Wieneke en Jeroen, opa en oma de foto's laten zien. Ook zij vonden ze geweldig.
Nu zometeen lekker op tijd naar bed. Dus lieverd we spreken en schrijven elkaar weer snel.
Doe voorzichtig en een dikke knuffel van mams en paps. -
21 April 2013 - 10:28
Bert-Jan Van Der Mieden:
Mooi en beeldend verslag. Zo leer ik je ouders nog eens kennen :) And princess Gambia plays the titanic! Mooie belevenis dat spontane meespelen en zingen! Sammy en Nora zullen wel weer blij zijn in hun eigen omgeving te zijn met hun baasjes. Ik moet nu mezelf weer uitlaten :) Geniet daar nog en succes met je mooie werk daar. Hartelijke groeten, Bert-Jan. -
21 April 2013 - 18:29
Wientje:
Hee Fatou,
Wat een heerlijk reisverslag weer!
Pa en ma hebben het fantastisch gehad en raken er niet over uitgepraat!
Zal wel weer wennen zijn als ze morgen gewoon weer aan het werk moeten haha ;-)
Nou meissie, je zit alweer op de helft...het gaat wel snel, maar dat komt ook omdat ik weet dat je het goed hebt en naar je zin!
Love you!! -
22 April 2013 - 22:32
Reina:
He Rens, mooie weken gehad nietwaar? Ben jaloers......, maar fijn dat jullie genoten hebben!
Je bent alweer op de helft, nog even je schouders eronder he. Hoe is het daar trouwens mee, ,met je schouder? Ik hoop dat je ook de komende tijd net zoveel plezier zult hebben.
Ga je nu weer naar een andere plek of een andere opdracht ofzo?
Nou, hou vol! Liefs..... -
25 April 2013 - 17:09
Renske Ruesink :
Bedankt voor alle leuke reacties weer!!
Bert-Jan, mis je mijn hondjes al ? hihi
Reina: met mijn schouder gaat het redelijk. Ik heb hem overbelast tijdens het backpacken in Senegal, dus nu doe ik rustig aan.
Ik ga niet naar een andere plek of andere opdracht. Ik blijf lekker op de special needs en mijn project moet ik binnen 4 weken klaar hebben. Daarna is het alleen nog maar afsluiten en leuke dingen doen en...back to holland.. -
28 April 2013 - 13:57
Bert-Jan Van Der Mieden:
Dear princess Gambia,
Ik kwam de afgelopen week bij je vader om opnames te beluisteren en ontmoette dus voor het eerst weer de twee dames. Het duurde wellicht een seconde maar toen ze door hadden dat ik het was sprong Nora zowat over mij heen en deed Sammy haar uiterste best om zo hoog mogelijk te komen. Wat een ontroerend weerzien zeg. Afgelopen vrijdagavond kwam ik voor de tweede keer en met name Noortje was zo uitgelaten en door het dolle heen dat het me diep geraakt heeft. Wat een mooie ervaring zeg! Geweldig om zoveel enthousiasme van die twee beestjes mee te maken. Ik heb ze een knuffel van Joke gegeven en ik zie ze volgende week weer. Van je vader hoorde ik dat de leraren een week vrij hebben genomen nu jij er bent. Wat een stel zeg. Je kwam er toch om hen te onderwijzen?! Maar je kunt je mooi bezig houden met alle kids en die zullen levenslang op die mooie herinnering kunnen teren. Chapeau Princess Fatou! Je vader is een kanjer. Hij helpt me enorm met de opnames en ik geniet van zijn technisch vernuft - daar snap ik niet veel van - en met name ook van zijn muzikaliteit, want zonder dat kwamen we niet tot dit resultaat. Kun je dus trots op wezen ,maar dat was je al denk ik. Hartelijke groeten, sterkte met alles, geniet ervan en maak er iets moois van.
Bert-Jan. -
29 April 2013 - 18:03
Hoi Bertj-Jan,
Ik moet elke keer zo lachen om jou reacties! Erg leuk!! En ook super leuk om te weten dat je mijn verslagen leest.
Wat schattig om te horen dat Sammy en Nora zo vrolijk zijn. Ik hoop dat ze dat ook zijn als ze mij weer zien! haha.
Fatou -
29 April 2013 - 18:03